27/10/07

Όταν ο οίνος δεν ευφραίνει καρδίαν!

Όλοι ξέρουμε ότι το αλκοόλ χαλαρώνει τις αναστολές, προκαλεί ευθυμία, προάγει τις κοινωνικές επαφές και τη διασκέδαση... Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αφού τα κάνει όλα αυτά, προκαλεί και το γνωστό σε όλους μας hangover! Ναι, ναι αναφέρομαι σ' αυτό το δυσάρεστο αίσθημα που ακολουθεί μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλος, ναυτία, διάρροια, γαστρεντερικές διαταραχές, αίσθημα εξάντλησης (Απαίσια συμπτώματα...μακριά από εμάς!!!)
Ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται δεν είναι απολύτως γνωστός, αλλά θεωρείται πολυπαραγοντικός και δεν σχετίζεται μόνο με την ποσότητα του καταναλισκόμενου αλκοόλ. Βασικά αίτια πάντως, είναι η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση ως αποτέλεσμα της διουρητικής δράσης του αλκοόλ. Για το λόγο αυτό το hangover συνδυάζεται με ξηροστομία και μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα (μπλιάχ!)...

Ξυπνάτε λοιπόν μια μέρα, μετά από ξενύχτι και χωρίς να έχετε πιεί πολύ (λέμε τώρα...) έχετε έντονο πονοκέφαλο και τάση για εμετό, τι κάνετε;;;
  • Η καλύτερη πρώτη κίνηση είναι να πιείτε υγρά ώστε να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση. Υπολογίστε χονδρικά την διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με του αλκοόλ που καταναλώσατε.
  • Ένα ελαφρύ γεύμα (μπανάνες, γιαούρτι κλπ) ανακουφίζει το στομάχι και καταπολεμά την υπογλυκαιμία. Αντίθετα, βαρύτερες, πιο λιπαρές τροφές θα επιβαρύνουν τα συμπτώματα.
  • Αφού φάτε κάτι, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο για το πονοκέφαλο. Αν όμως είναι έντονα τα γαστρεντερικά ενοχλήματα, το παυσίπονο μπορεί να τα επιτείνει οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να τα αποφύγετε.
  • Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν ή επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Στην τελική ξαπλώστε στο κρεβάτι και κάντε υπομονή. Hangover είναι, θα περάσει!

* Συμβουλές εκ πείρας... ;-)

16/10/07

Στάση ύπνου και προσωπικότητα!

Μετά από πολλές ώρες ύπνου μου ήρθε η έμπνευση (άσχημο πράγμα να έχεις blog και να μην έχεις έμπνευση για post!)... "Στάση ύπνου και προσωπικότητα"! Ήξερα ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι η στάση στην οποία κοιμάται κάποιος παρέχει σημαντικές ενδείξεις για το χαρακτήρα του, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς εννοούσαν... Έκανα λοιπόν την "έρευνα" μου και παραθέτω τα εξής:
Οι πιο δημοφιλείς στάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι: το έμβρυο, το κούτσουρο, ο νοσταλγός, ο στρατιώτης, η ελεύθερη πτώση και ο αστερίας. Αναλυτικά:
  • Το έμβρυο (41%): Εκείνοι που «κουλουριάζονται» όπως τα έμβρυα περιγράφονται ως σκληροί στο εξωτερικό, αλλά ευαίσθητοι στην καρδιά. Μπορούν να είναι ντροπαλοί όταν συναντούν αρχικά κάποιο, αλλά σύντομα χαλαρώνουν. Αυτό είναι η πιο κοινή θέση ύπνου, με τις γυναίκες να την υιοθετούν πολύ συχνότερα από τους άντρες.
  • Το κούτσουρο (15%): Ο κοιμώμενος έχει γείρει στο πλάι με τους δύο βραχίονες να ακουμπούν στα πλευρά. Οι άνθρωποι που προτιμούν τη στάση αυτή είναι ευχάριστοι, κοινωνικοί χαρακτήρες, στους οποίους αρέσει να βρίσκονται μέσα σε πλήθος, και οι οποίοι εμπιστεύονται εύκολα τους ξένους. Από την άλλη πλευρά όμως, μπορούν να γίνουν και πολύ αφελείς.
  • Ο νοσταλγός (13%): Πρόκειται για όσους συνηθίζουν κοιμούνται στο πλάι, με τους δύο βραχίονες μπροστά, ελαφρά λυγισμένους. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί έχουν μια ανοικτή φύση, αλλά μπορούν να είναι φιλύποπτοι ή κυνικοί. Είναι συχνά αναποφάσιστοι, ή αργούν να πάρουν μια απόφαση. Από τη στιγμή όμως που θα το κάνουν, είναι μάλλον απίθανο να την αλλάξουν ποτέ.
  • Ο στρατιώτης (8%): Η λέξη αυτή περιγράφει όσους κοιμούνται με την πλάτη στο κρεβάτι, και με τα δύο χέρια να ακουμπούν τα πλευρά. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε να κάνουμε με γενικά ήρεμους και συγκρατημένους χαρακτήρες. Δεν συμπαθούν μια αναστάτωση, αλλά θέτουν για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους υψηλά πρότυπα.
  • Η ελεύθερη πτώση (7%): Να βρεθεί στο μέτωπό σας με τα χέρια σας γύρω από το μαξιλάρι, και το ύψος πίεσης σας γύρισε σε μια πλευρά. Αυτοί είναι συχνά κοινωνικοί και παράτολμοι άνθρωποι, αλλά μπορούν να γίνουν και αρκετά νευρικοί. Από την άλλη πλευρά, συχνά είναι επιφανειακοί και δεν συμπαθούν την κριτική.
  • Αστερίας (5%): Αυτή η στάση επίσης θέτει την πλάτη πάνω στο στρώμα, με τα δύο χέρια τοποθετημένα προς το μαξιλάρι και τους αγκώνες λυγισμένους. Αυτοί οι τύποι είναι πολύ καλοί φίλοι, καθώς είναι πάντα έτοιμοι να ακούσουν τους άλλους, και να προσφέρουν συμβουλές όταν απαιτείται. Γενικά δεν συμπαθούν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

5/10/07

Τι γίνεται με το 7 ;;;

Γιατί είναι το πιο διάσημο νούμερο; Γιατί όταν ζητάς από κάποιον να σου πει έναν αριθμό από το 1 έως το 10 συνήθως σου απαντάει 7; Η Jean-Daniel Fermier, συγγραφέας του βιβλίου "Οδηγός της αριθμολογίας", υποστηρίζει ότι το 7 είναι η ένωση του 4, που συμβολίζει την ύλη και του 3, που συμβολίζει το πνεύμα. Κάποιοι άλλοι πάλι αναφέρουν την ένωση του 4 και του 3, σαν την ένωση άντρα και γυναίκας.
Το 7 κατέχει σημαντική θέση και στα μαθηματικά. Είναι ένας αριθμός που ούτε διαιρείται από μικρότερο του αριθμό ούτε διαιρεί ακριβώς κανέναν άλλο, εκτός φυσικά από τα πολλαπλάσια του (οι μαθηματικοί ας με διαψεύσουν!)
Η λαϊκή παράδοση από την άλλη, θεωρεί ότι ο 7ος γιος αν έχει πατέρα 7ο γιό έχει μαγικές ιδιότητες!

Το 7 φυσικά δεν λείπει και από τα παραμύθια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Αναφέρομαι βέβαια στους 7 νάνους που φρόντισαν την όμορφη χιονάτη και στα 7 κατσικάκια που τα βάζουν με τον κακό λύκο!

7 ΗΤΑΝ-ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ:
  • Τα θαύματα του κόσμου: Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, Ο Ναός της Άρτεμιδος στην Έφεσο, Το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, Ο Κολοσσός της Ρόδου
  • Οι Έλληνες σοφοί: Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος
  • Οι πλειάδες: Αλκυόνη, Μερόπη, Ηλέκτρα, Ταϋγέτη, Κελαινώ, Μαία, Αστερόπη
  • Τα θανάσιμα αμαρτήματα: Αλαζονεία, ζήλια, οργή, οκνηρία, λαιμαργία, απληστία, λαγνεία
  • Οι αρετές: Ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα
  • Οι ημέρες της εβδομάδας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
  • Τα χρώματα της ίριδας: Κόκκινο,πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, και μοβ
  • Οι νότες στη μουσική: Ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι
  • Οι τρύπες που έχει το ανθρώπινο κεφάλι(!): Το στόμα, τα δύο μάτια, τα δύο αφτιά και τα δύο ρουθούνια [μήπως και το 2 δεν είναι τυχαίο νούμερο ;-) ]