27/10/07

Όταν ο οίνος δεν ευφραίνει καρδίαν!

Όλοι ξέρουμε ότι το αλκοόλ χαλαρώνει τις αναστολές, προκαλεί ευθυμία, προάγει τις κοινωνικές επαφές και τη διασκέδαση... Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αφού τα κάνει όλα αυτά, προκαλεί και το γνωστό σε όλους μας hangover! Ναι, ναι αναφέρομαι σ' αυτό το δυσάρεστο αίσθημα που ακολουθεί μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλος, ναυτία, διάρροια, γαστρεντερικές διαταραχές, αίσθημα εξάντλησης (Απαίσια συμπτώματα...μακριά από εμάς!!!)
Ο μηχανισμός με τον οποίο προκαλείται δεν είναι απολύτως γνωστός, αλλά θεωρείται πολυπαραγοντικός και δεν σχετίζεται μόνο με την ποσότητα του καταναλισκόμενου αλκοόλ. Βασικά αίτια πάντως, είναι η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση ως αποτέλεσμα της διουρητικής δράσης του αλκοόλ. Για το λόγο αυτό το hangover συνδυάζεται με ξηροστομία και μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα (μπλιάχ!)...

Ξυπνάτε λοιπόν μια μέρα, μετά από ξενύχτι και χωρίς να έχετε πιεί πολύ (λέμε τώρα...) έχετε έντονο πονοκέφαλο και τάση για εμετό, τι κάνετε;;;
  • Η καλύτερη πρώτη κίνηση είναι να πιείτε υγρά ώστε να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση. Υπολογίστε χονδρικά την διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με του αλκοόλ που καταναλώσατε.
  • Ένα ελαφρύ γεύμα (μπανάνες, γιαούρτι κλπ) ανακουφίζει το στομάχι και καταπολεμά την υπογλυκαιμία. Αντίθετα, βαρύτερες, πιο λιπαρές τροφές θα επιβαρύνουν τα συμπτώματα.
  • Αφού φάτε κάτι, μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο για το πονοκέφαλο. Αν όμως είναι έντονα τα γαστρεντερικά ενοχλήματα, το παυσίπονο μπορεί να τα επιτείνει οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να τα αποφύγετε.
  • Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν ή επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Στην τελική ξαπλώστε στο κρεβάτι και κάντε υπομονή. Hangover είναι, θα περάσει!

* Συμβουλές εκ πείρας... ;-)

11 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

* Ή μήπως είναι συμβουλές εκ μπύρας;

:-P

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό καταναλώνετε τόσα λίτρα νερό,έτσι εξηγείται...!!!-:)

desa είπε...

H πολύ τσικουδιά κάνει καλό. Δεν αφήνει τα ίχνη της.

+poulia είπε...

Καλά όλα αυτά. Να ξέρετε ομως, ότι τα καλής ποιότητας ποτά, δύσκολα προκαλούν τέτοιες καταστάσεις. Αναφέρομαι στο σπιτικό τσίπουρο. Σε όποιον ενδιαφέρεται, μπορώ να του εξασφαλίσω κάποια ποσότητα.

ΥΓ. Καρ, υπερβολή τα 25,5 γράδα!!!

kar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
desa είπε...

Αν πίνεις όμως τσίπουρα στον Παναγιωτάκη... είσαι δύσκολα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΣΥΧΝΑ!!!!!!!!!ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΙΓΟΥΡΑ!!!!!!!!!ΜΥΑΛΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΣΟΥΚΣΑΜΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ.

kakkos17 είπε...

as kratithei kai ligo kalo tsipoyro kai gia ton kako,kai otan erthei salonika as to piei me ta palikaria mazi. as min xexastei palikari +

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται Nataly...;;;Σ' εμάς λες να σχολιάζουμε τα post σου,εσύ θα γράψεις τίποτα;

Ναταλία είπε...

Να' μαι και εγώ! Μετά από καμιά βδομάδα αποχής από την τεχνολογία, ήρθε η στιγμή να απαντήσω...Έχουμε και λέμε λοιπόν:

@cybergoulion: Όχι ρε συ, με μπύρα δεν μπορείς να κομματιαστείς έτσι...

@Evelyn: Όταν μεγαλώσεις θα μας καταλάβεις!

@Desa: Άρα η τσικουδιά είναι καλύτερη από τα τσίπουρα στον Παναγιωτάκη;;;;;

@+πουλιά: Δεν χάνεις ευκαιρία για διαφήμιση...
Υ.Γ. Κάνε τα κουμάντα σου, θα χρειαστώ κάνα δυο λίτρα ;-)

@Gkarvoun: Τα 25,5 τα πίνεις ή σε πίνουν;;;

@Κατερίνα: Τι να κάνω ρε φιλενάδα, κακές παρέες!!! χχχ

Ανώνυμος είπε...

dikio exei o +poulias ,tsipouro!vlepe poseidi...teza apo ouzo ktl ki autos me to tsipouro xristo de katalave!loipon h alhtheia einai oti h alkoolh kai afydatwsh prokalei kai upothermia epishs kai genika prepei na xoume sto nou oti gia na perasoume kala arkei ligo!me to polu alkool kai ginomaste xalia kai oi alloi sigoura de pernoun kala m emas xalia...epishs oxi adeio stomaxi ki oxi polu nero!to polu nero mporei na kanei thn katastash xeiroterh!ante geia mas...