4/12/07

Ψέματα

Αναρωτιόμουν, αναρωτιέμαι, και από ότι φαίνεται πάντα θα αναρωτιέμαι!!! Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα; Ποιος λόγος τους αναγκάζει να το κάνουν; Δεν θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι αν λέγαμε μόνο αλήθεια; Εγώ προσωπικά προτιμώ τον πόνο της αλήθειας από την χαρά του ψέματος... Σύμφωνα με έρευνα που διάβασα, στο ψέμα καταφεύγουμε κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Λέμε συνειδητά ψέματα από φόβο, θεωρώντας ότι έτσι αντιμετωπίζουμε ευκολότερα οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση, από ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης, προσπαθώντας να δείξουμε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είμαστε. Ουσιαστικά δηλαδή λέμε ψέματα :
  • Για να αποφύγουμε την τιμωρία
  • Από φόβο μην πληγώσουμε κάποιον
  • Για να δοκιμάσουμε τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος
  • Από ανάγκη αναγνώρισης ή αναπλήρωσης της αγάπης
  • Ως αποτέλεσμα πλάνης και αδυναμίας να κατανοήσουμε τα πράγματα
Το ψέμα είναι μια επίκτητη κοινωνική ικανότητα. Μαθαίνουμε εύκολα να καταφεύγουμε στα ψεύδη, και μάλιστα από την παιδική ηλικία, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, οι βάσεις μπαίνουν από το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα παιδί που υφίσταται πίεση θα μάθει να χρησιμοποιεί το ψέμα ως λύση και διέξοδο, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο συχνά βλέπει να υπάρχει το ψεύδος στην καθημερινότητα της οικογένειας του.
Αρχικά το ψέμα ησυχάζει τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί, τον βάζει ταυτόχρονα όμως και σε ένα φαύλο κύκλο, όπου για να καλύψει το ένα ψέμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει και ένα δεύτερο. Και έτσι καταλήγουμε να λέμε συνεχώς ψέματα… Ποια είναι η συνέπεια του ψεύδους όμως; Η απώλεια εμπιστοσύνης… και χωρίς αυτήν, τι γίνεται;

Δύο σοφοί άνθρωποι έχουν πει τα εξής:

  • Το αληθές και το δίκαιο είναι από την φύση πιο δυνατά από το ψευδές και το άδικο - Αριστοτέλης
  • Τίποτα πιο δύσκολο από την ευθύτητα και τίποτα πιο εύκολο από την κολακεία - Ντοστογεφσκι

10 σχόλια:

Cybergoulion είπε...

Δε σε πιστεύω!

eeVoskos είπε...

Ψέμματα λες!

Ανώνυμος είπε...

...και η κατηγορία των ατόμων που τους αρέσει να ακούνε ψέμματα που είναι?(π.χ.:γυναίκες)

Ναταλία είπε...

@cybergoulion: Μα γιατί...

@eevoskos:...αλήθεια λέω!

@Fotis: Υπονοείς ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων που θέλει να ακούει ψέματα;;;; Αν έχεις στοιχεία βγες και πες :-)

+poulia είπε...

Το 7 είναι ο αριθμός του ψεύτη. Σωστά; Για να δούμε ποιος θα είναι αυτός που θα γραψει το 7ο σχόλιο...

Ανώνυμος είπε...

7ο σχόλιο:

Καταπληκτικό post! χι χι!! ;-D

Ναταλία είπε...

Και ο ψεύτης είναι...ΡΡ!!!!!!
Και καλά σου άρεσε το ποστ μου... ψεύτρα! ;-)

Evripidis Themelis είπε...

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια όλα αυτά.Βασικά είμαι και λίγο προβληματισμένος γιατί δεν ξέρω αν είμαι αληθινός και ζω σε ένα ψεύτικο κόσμο ή είμαι ψεύτικος και ζω σε ένα αληθινό κόσμο...όπως και να έχει κάπου υπάρχει λάθος....δεν πάμε καλά...

eeVoskos είπε...

Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο, αντιγράφω από το φύλλο της ντουλάπας μου ένα στιχάκι που είχα βρει κάποτε...

"Ήθελε να τραγουδά. Τραγουδώντας ξεχνούσε την πραγματική ζωή του που ήταν γεμάτη ψέμματα και έτσι θυμόταν τη ζωή του γεμάτη από αλήθειες που ήταν ψεύτικες..."

Οκτάβιο Πας, "Epitafio para un poeta"

Ναταλία είπε...

Ξανακαταλήγουμε λοιπόν, στο ότι όλα είναι σχετικά!

Σημ:Η σωστή ορθογραφία είναι ψέμα, δηλαδή με ένα ‘μ’.Καθώς η λέξη προέρχεται από την αρχαιοελληνική ψεύσμα, με αποβολή του ‘σ’ και απλοποίηση του ‘ψεύμα’ σε ‘ψέμα’ (όπως ρεύμα-ρέμα).