15/12/07

Δεν είναι όλοι οι ζητιάνοι ίδιοι!

Πριν λίγα λεπτά είδα το e-mail με την παραπάνω εικόνα, που μου έστειλε ένας καλός φίλος... Αυτή έγινε η αφορμή για να θυμηθώ, ότι και εγώ κάθε ημέρα σχεδόν προσπερνάω έναν άνθρωπο που μου ζητάει κάτι -σχεδόν πάντα χρήματα-. Υγιείς ή όχι, αρτιμελείς ή όχι, ενήλικες ή όχι, μόνοι, σε ζευγάρια ή με παιδιά ανά χείρας, οι ζητιάνοι είναι αναπόσπαστο μέρος όχι μόνο της ελληνικής αστικής πραγματικότητας αλλά και του δυτικού κόσμου εν γένει, στο μεγαλύτερο μέρος του, με το φαινόμενο να διογκώνεται (και να εξαθλιώνεται) τις περιόδους των εορτών.
Στο σημείο αυτό όμως, θα διαφωνήσω με το συμπέρασμα που βγήκε από το παραπάνω πείραμα. Δεν πιστεύω πως όλοι ζούμε στον "θλιβερό χορό της αδιαφορίας, της αδράνειας και της βιασύνης." Προσωπικά, όταν πρωτοήρθα στη Θεσσαλονίκη (το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα) σταματούσα και προσπαθούσα να δίνω κάτι σε όλους αλλά περνώντας ο καιρός δυστυχώς διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ζητιάνοι, είναι ζητιάνοι από... επάγγελμα. Πλέον δεν δίνω σχεδόν ποτέ και ιδιαίτερα σε ζητιάνους που είναι πάντα στο «πόστο» τους. Όταν βλέπω γιαγιά να λέει για «φαντάρους γιους/συζύγους κατάκοιτους/κόρες στο νοσοκομείο» κτλ, φεύγω μακρυά... κατά 99,9% είναι απάτη. Με τόσους ζητιάνους που κυκλοφορούν καθημερινά έχω πάθει σύγχυση... Δεν ξέρω πλέον ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη και ποιοι το κάνουν για βιοποριστικούς λόγους!

9 σχόλια:

eeVoskos είπε...

Ένα λογικό συμπέρασμα: ο σημερινός άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος στην ατομικότητά του. Δεν υπάρχει χρόνος/χώρος για αγνώστους γύρω σου.

Όσον αφορά τους ζητιάνους ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη το κακό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τις προάλλες αποκαλύφθηκε κύκλωμα αλλοδαπών από κοντινή βαλκανική χώρα που δρούσε τις Κυριακές. Περνούσαν τα σύνορα με λεωφορεία, ξεχύνονταν το πρωί στην Αριστοτέλους και το απόγευμα τους μάζευαν τα "αφεντικά" τους και τους γυρνούσαν πίσω. Περιττό να πω ότι οι ζητιάνοι από αυτή τη δουλειά έπαιρναν ένα κομμάτι ψωμί, ενώ τα μεγάλα κεφάλια έπαιρναν το ζεστό παραδάκι.

Αυτός είναι ο κόσμος μας...

Ανώνυμος είπε...

Gia sou re Nata .Pantos na xes me vazeis se skepseis,kai aytin tin periodo den einai kai sta kalitera toys ta oikonomika moy. re sy les?

+poulia είπε...

Ακόμα και να είναι πραγματικά σε κατάσταση εξαθλίωσης, αυτοί που ζητούν χρήματα, δεν νομίζω πως με την ζητιανιά λύνεται το πρόβλημα τους. Χρειάζεται πιο οργανωμένο σχέδιο δράσης (μεγάλη κουβέντα).
Αν πας στην Άθωνος για φαγητό (το καλοκαίρι κυρίως), χρειάζεσαι τουλάχιστον 10 ευρώ για να τους ικανοποιήσεις όλους!
Δεν παίζει...

desa είπε...

Συμφωνώ με όσα λες στο ποστ σου, κατ επέκταση και με όσα λέει (η) +πουλιά.

Ναταλία είπε...

@eevoskos: Όχι! Δεν θέλω να συμφωνήσω μαζί σου! Υπάρχουν ακόμα ΑΝΘΡΩΠΟΙ... Πιστεύω ότι αν κάποιος έρθει στην πόρτα σου και σου ζητήσει ένα πιάτο φαΐ, δεν θα του το αρνηθείς. Για μένα αυτό είναι ανθρωπιά και όχι το να δώσω 1€ για να πάρω χαρτομάντιλα από το παιδάκι στα φανάρια...

@Kakos: Σκέψου το! Τα λεφτά είναι καλά... Εντάξει στην αρχή θα σε εκμεταλλευτούν (όπως και σε κάθε δουλειά), όταν όμως γίνεις εσύ ένα από τα "μεγάλα κεφάλια".... ;-Ρ

@+poulia: ... Και στην τελική αυτοί θα πάνε να φάνε σε κανένα Shark κτλ ενώ εμείς πάλι Άθωνος θα καταλήξουμε :-) Σωστή;;;

@desa: Τι ταύτιση απόψεων είναι αυτή με τη +πουλιά;;; Ανησυχώ....χχχ

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχουν ζητιανοι που φαινονται και ζητιανοι που δε φαινονται,καποιος το κανει για να ζησει και καποιος σαν επαγγελμα,δυστυχως ομως ολοι στο ιδιο καζανι βραζουμε και αν δε ζούμε στον θλιβερό χορό της αδιαφορίας, της αδράνειας και της βιασύνης οπως λες...αργα ή γρηγορα πεφτουμε στη παγιδα του.Αλλωστε καποια στιγμη ολοι πληρωνουν για τα λαθη κ τις επιλογες τους.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό το ποστ σου και επίκαιρο (τώρα στις γιορτές όλο και περισσότεροι ζητιάνοι βγαίνουν στους δρόμους).Αλλά διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο και τα σχόλια μου γεννήθηκε η εξής απορία:γιατί ενώ δίνουμε ελεημοσύνη σε κάποιον που φαίνεται πως τη χρειάζεται πρέπει να σκεφτόμαστε πού θα καταλήξουν τα χρήματα αυτά...;;;Αυτό δεν έχει καμία αξία και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να ονομάζεται έτσι.Για μένα,αν είναι να προσφέρεις με..."μισή καρδιά",καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου...


Υ.Γ.:Αυτό δε σημαίνει,φυσικά,πως πρέπει να αφήσουμε κάποιους επιτήδειους να μας ακμεταλλεύονται!

desa είπε...

Καλές γιορτές.

Ναταλία είπε...

@Fotis: Το θέμα είναι αφού το καταλαβαίνεις, να μην πέσεις στην παγίδα! Άλλωστε, όπως λέει και ο σοφός λαός, οι έξυπνοι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων και δεν περιμένουν να τα κάνουν και οι ίδιοι για να μάθουν από αυτά!!!

@Evelyn: Απλά όταν δίνεις χρήματα, τα δίνεις γιατί θες να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη επιβίωσης (υποτίθεται) και όχι κάποιον που σε κοροϊδεύει...

@Desa: Ανταποδίδω την ευχή!